KesoCoconut.blogg.se

Veganska Vanilj-och Jordnötsbarer

Publicerad 2014-08-31 21:41:00 i Breakfast, Vegeterian/ Vegan,

 
Jag har letat ett tag efter ett bra recept till veganska proteinbarer eftersom jag tycker att det är bra att variera mina proteinkällor, så snubblade jag över det här receptet. De här barsen är gjoda på havre, jordnötsmör, vaniljpulver, risprotein (jag tog ärtprotein) och valfri mjölk. Mitt ärtprotein är dock osötat så jag lade till några steviadroppar för att det inte skulle vara så grovt i smaken.
 
Hursomhelst, De var jättegoda och passar både till frukost, mellis eller kvällis (passar till lunch också men jag själv äter hällre lagad mat då).
Jag tycker de är godast att göra puffar av. Det gör du genom att värma baren i micron i 1 minut för att sedan rulla till små bollar. bollarna lägger du på en tillrik och kör in igen i typ 4-5 minuter eller tills de är crunchiga. (de blir crunchiga när de svalnat)
 
Receptet är som sagt från bloggen länkad ovan, fast jag gjorde halva satsen och redigerade lite efter tycke och smak.
Jag gjorde såhär:
 
45 g havremjöl (mixade havregryn)
150 g valfri mjölk (jag tog soja)
70 g jordnötsmör
15 stevia vanilj droppar
1 tsk vaniljpulver
80 g ärtprotein
(om man vill kan man lägga till någon smaksättning som kakao, carob eller något annan god smaksättning)
 
mixa alla indregienser utom proteinpulvret i en mixer till en slät soppa. häll det i en bunke och tillsätt proteinpulvret. först kan du röra med en sked, men sedan behöver du knåda lite med händerna. Lägg sedan hela smeten i en bunke med bakplåtspapper och lägg in i kylen i några timmar. 
Ta sedan ut den och skär i 5 barer.
För er som är intresserade av näringsvärden finns dem på sidan jag länkade.
jag förvarar mina i en matlåda i frysen, men de går säkert att förvara i kylen om du äter upp dem inom några dagar
 

Choklad och Jordnötsgranola

Publicerad 2014-08-27 19:32:03 i Breakfast, Granola/Musli, Vegeterian/ Vegan,

 
Jag måste verkligen öva på att ta kort, det enda man ser på varje j'''a bild är den där bordskivan! Får nog gå en kurs eller något om jag hittar någon...
Hursomhaver, idag (eller rättare sagt igår) gjorde jag en supergod variant på granola, som vanligt vegansk eftersom jag inte ser meningen med att ha äggvita eller smör i den (längre). Jag har faktiskt gjort en liknande förut men tydligen glömt att ladda upp den. Iallafall, den fick toppbetyg av hela familien och är alldeles krispig och smakrik, precis som en god granola ska vara. 
Man kan göra stora "klumpar" om man vill men de är svåra att få crunchiga, så jag gör ganska små bitar.
Gör så här:

4 dl havregryn
2 dl Puffar (jag tog rispuffar)
2 dl havrekärnor (eller mer havregryn)
2 dl frön
1 dl hasselnötter
1 dl kokosflingor
0,5 dl linfrön
Blanda ovanstående i en stor bunke.
 
0,5 dl jordnötsmör
1 dl koncentrerad äppeljuice (osockad, typ jo eller coops ekologiska)
2 msk kakao
1 msk carob
1 msk mesquite
Mixa sedan dessa i en annan bunke och rör ner i grynblandningen. krama ihop ordentligt och bre ut på en plåt(Här har du chansen att göra stora bitar, nyp bara ihop dem med fingrarna! Tänk på att det blir svårare att göra dem crunchiga då). Kör sedan in dem i ugen på 175 graders värme i ca 20-30 minuter. Jag rekommenderar att du tar ut den var 5:e minut och rör om med en stekspade eller nåt. Låt den svalna helt så blir den crunchig.

Glutenfria Grönärtsfrallor

Publicerad 2014-08-24 19:48:37 i Bread, Breakfast, Vegeterian/ Vegan,

 
Jag köpte för länge sedan ett mjöl på ica maxi som kallades "Grönärtsmjöl". Det är gjort på gröna ärtor som kokats och sedan torkats och malts till ett mjöl. Jag vet inte varför jag köpte det eftersom jag aldrig har sett ett recept med mjölet i och jag har inte heller vågat göra något eget med det eftersom jag visste hur det skulle bete sig. 
Om man ser på näringsvärdet på mjölet är det väldigt energifattigt och passar som utfyllnad i olika bakelser, jag har dock ingen ambition att göra "lowcal" bröd eller dyl.
 
Men nyfiken som jag är ville jag testa att göra ett bröd med mjölet så Idag tog jag tummen ur och gjorde ett par frallor. De blev faktiskt riktigt bra om man bara har de lite längre i ugnen än vad jag hade, eftersom mina fortfarande var lite degiga efter några timmar (glutenfria bröd ska vara degiga när man tar ur dem ur ugnen eftersom de blir klara när de svalnar). Jag löser det dock genom att förvara dem i frysen och värma önskat antal i micron i 2 minuter, då blir de perfekta!
 
Jag räknar inte kalorier, men jag blev riktigt nyfiken på energimängden för dessa. Om man gör 12 st av smeten kommer varje fralla innehålla ca 50 kcal, så 2 frallor motsvarar ungefär en vanlig skiva bröd (det betyder att jag kan använda två till att göra hamburgare på morgonen med hummus eller ägg utan att bli proppmätt ^^ (som en del av frukosten alltså) )
 
Hursomhelst, här är receptet:
20 g jäst, smulad
770 g vatten (25 grader)
25 g psylliumfröskal
Blanda ovanstående i en bunke med en visp.
 
Tillsätt sedan:
100 g grönärtsmjöl
160 g bovetemjöl, quinoamjöl, havremjöl eller rismjöl
1 tsk salt
 
låt smeten villa i två timmar med en handduk över, klicka sedan ut på två plåtar med bakplåtspapper till 12 klickar och låt jäsa ytterliggare 30 min under bakduk. sedan kör du in dem i 180 grader varmluft i ca 30 min (jag hade 25 min så 30 borde bli bra).
Låt de sedan svalna på plåten i några timmar innan du äter dem!
jag förvarar mina i frysen eftersom jag är osäker på hållbarheten i rumstempratur.
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela