KesoCoconut.blogg.se

Glutenfritt Flatbröd

Publicerad 2014-10-27 20:59:50 i Bread, Breakfast, Vegeterian/ Vegan,

 
Jag är inne i en brödperiod just nu så helgens kneckebröd räckte tydligen inte. Idag blev det även ett par glutenfria flatbröd eller tekakor om man nu formar dem till det.superenkla att göra men det tar lite tid.
I grunden använde jag DETTA recept, men gjorde om det till ensklida bröd istället för en limpa. jag upptäckte nu att jag halverat alla indregienser utom jästen när jag gjorde dem, vilket inte verkade påverka resultatet nämnvärt men risken är ju stor att brödet smakar jäst då. Mängden i receptet är dock rätt!
 
8 st
Blanda först:
 
10 g jäst
300 g kallt vatten
1 tsk salt
0,5 msk ageve (eller honung)
Häll sedan i:
175 g bovetemjöl, majsmjöl eller quinoamjöl (går också att blanda, jag använde även gulärtsmjöl i mitt)
Rör sedan ihop till en jämn smet.
ta fram en elvisp eller matberedare med vispfunktion och häll i:
20 g fiberhusk
Medans du vispar.
låt sedan smeten jäsa i 2 timmar övertäckt med plastfolie.
Olja in ett bakbord om du tycker att smeten är kladdig och börja forma dina bröd på bordet. lägg dem på en plåt och jäs ytterligare 1 timma.
Sedan är det bara att köra in dem på 150 graders värme i 20-30 minuter, de skall ha en innertemperatur på 96 c.
 

Dinkelkneckebröd

Publicerad 2014-10-25 21:49:11 i Bread, Breakfast,

 
Medans de flesta "hälsobloggar" fokuserar på glutenfritt är jag just nu inne i en dinkelperiod. Dinkelbröd, dinkelpasta, dinkelkneckebröd you name it!
 
Kneckebröd av dinkel är inte jättelätt att hitta så jag bestämmde mig för att baka ett eget. jag hittade ett på vete och råg HÄR men bytte ut allt mjöl mot Fullkornsdinkelmjöl, och det blev riktigt bra! kul var det också att få kavla på det gammla hederliga viset!
Så här gjorde jag:

Ingredienser

  • 25 g Färsk KronJäst för matbröd 
  • 2,5 dl (250g) Vatten (28c)
  • 7,5 dl (450 g) Fullkornsdinkelmjöl
  • 1 tsk (15 g) Salt
Blanda jästen med vattnet och tillsätt resten. knåda till en deg och jäs i ca 1 timma eller tills degen "sväller upp" efter att du försiktigt trycker med ett finger i degen. kavla ut på ett bakbord med mjöl till önskad storlek. De ska vara lövtunna (1mm) annars blir de mjuka. nagga dem även med en gaffel innan du bakar dem på 220 c värme i 8-10 min eller tills de är hårda.
Klart!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela