KesoCoconut.blogg.se

Veganskt Kokosbröd

Publicerad 2014-09-21 20:42:25 i Bread, Breakfast, Vegeterian/ Vegan,

Det har blivigt mycket kokos den här helgen känner jag, först chips och nu denna underbara bröd. Hittade ett gammalt recept på kokosbröd som egentligen var lowcarb och innehöll både ägg och mjölk, men eftersom jag gärna ville ha brödet veganskt tog jag bort lite av det och la till lite av det. Resultatet blev ett bröd som smakar kokospannkaka! Jag rekommenderar starkt att man rostar brödet eftersom det är väldigt "svajigt" och viker sig lätt annars.
 

Gör så här:
3 chia-ägg (blanda bara 3 msk chiafrön med 9 msk vatten och låt stå i 10 min så har du 3 st)
250 g havreghurt (jag hade oatlys)
3 msk kokosmjöl
3 msk havremjöl eller mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
lite salt
 
gör först chiaäggen och låt dem stå i 10 minuter, se till att det har blivigt en kletig gegga av dem. Blanda sedan chia äggen med havreghurten. Blanda alla torra indregienser i en annan skål och vänd sedan ner dem i de våta indregienserna.
lägg smeten mellan två bakplåtspapper och kavla ut till en rektangel. Ta bort det övre bakplåtspappret och lägg den undre med smeten på en plåt. strö över lite frön om du vill och skjut in den i 20 minuter på 200 grader eller tills den får färg. Ta sedan ut pannkakan och dela den i önskad storlek (jag gjorde 9 st bröd). Jag förvarar mina i frysen och tar fram så många jag vill ha och rostar dem när jag vill äta!
 

Hemmagjorda Kokoschips

Publicerad 2014-09-20 20:58:25 i Breakfast, Snack, Tips, Toppings, Vegeterian/ Vegan,

 
Som ni säkert vet är det bästa jag vet kokos, därför är jag storkonsument på rostade kokosflingor. I veckan slog det mig att man faktiskt kan göra egna flingor av färska kokosnötter ganska mycket billigare än att köpa färdigrostade i affären. Idag blev det äntligen av, och resultatet alltså!!! Det slog köpta med hästlängder!
 
Gör så här:

Köp en kokosnöt som det skvalpar mycket om, då är den färsk. lokalisera de tre hålen på översidan av kokosnöten. En av de tre hålen är mjukare än de andra två, här ska du sticka in ett vasst föremål och göra ett hål. detta kan du göra med en hammare och en skruvmejsel eller en kniv. töm sedan kokosnöten på vatten i ett glas MEN SLÄNG DEN INTE!!!! jag drack upp den på en gång, den var så mycket godare än den man köper på flaska!
släpp kokosnöten från axelhöjd ner på en hårt yta, typ om du har ett klinkergolv eller dyl några gånger.
det borde bildas sprickor som du kan bryta upp. sedan är det bara att lossa skalen från köttet och hyvla tunna skivor med en skalare eller osthyvel. lägg dem på en bakplatspapperklädd plåt och kör in i ugnen på 100 grader tills de är krispiga, ca 1-2 timmar. klart!
 

Havrefrallor (den förbättrade versionen)

Publicerad 2014-09-04 21:01:08 i Bread, Breakfast, Vegeterian/ Vegan,

 
Jag älskar dom där bovetefrallorna jag brukar göra, men de är så platta! Därför försökte jag fixa till receptet lite så de blev lite högre och mer lika vanliga frallor, och jag tror att jag lyckades!
 
När jag bakade dem upptäckte jag att det jag trodde var varmluftfunktionen på min ugn egentligen var grill med fläkt (ja, jag är dum i huvet!), så de fick färg för fort och jag fick ta ut och in dem i omgångar. Därför kan jag inte svara på hur länge de ska vara inne, men det kan man ju testa sig fram!
gör så här iallafall (om du vågar testa ;) !)
 
20 g jäst, smulad
770 g vatten (25 grader)
25 g psylliumfröskal
Blanda ovanstående i en bunke med en visp.
 
Tillsätt sedan:
100 g grönärtsmjöl (eller mer av nedanstående mjöl)
160 g bovetemjöl, quinoamjöl, havremjöl eller rismjöl
0,5 dl pofiber
1 tsk salt
 
låt smeten villa i två timmar med en handduk över, klicka sedan ut på två plåtar med bakplåtspapper till 12 klickar och låt jäsa ytterliggare 30 min under bakduk. sedan kör du in dem i 180 grader varmluft i ca 30 min (Detta får man testa lite själv, de ska inte vara torra när du tar ut dem, men inte allt för degiga heller)
Låt de sedan svalna på plåten i några timmar innan du äter dem!
jag förvarar mina i frysen eftersom jag är osäker på hållbarheten i rumstempratur.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela